Detta slag ser man inte ofta. Man ser det aldrig på touren, och då spelar det ingen roll vilken tour som åsyftas. Fjärilshåven, det mest eleganta och graciösa slag du kan tänka dig, används främst av glada amatörer och nybörjare. Fotbollsspelaren Simon Kvarnlöf är personen som introducerade slaget i Östersund. Han berättar i en exklusiv intervju om upprinnelsen till fjärilshåven.
– Det här slaget använder jag vid fantastiska smashlägen. Jag blir så exalterad att jag håller upp mitt racket och springer mot bollen med önskan att avgöra poängen, säger han.
Detta är intressant, för fjärilshåven verkar till synes vara mer av ett transportslag. Simon vidareutvecklar.
– Alltså, jag avgör aldrig någonsin poängen med slaget. Jag vill det, men det har aldrig hänt. Eftersom tekniken är mycket speciell får bollen inte den önskvärda farten. Det blir plockpotatis för motståndaren, oavsett hur bra läget är.
Samtliga läsare förstår nu kanske varför slaget inte blivit så populärt bland proffs eller vinnarskallar. Padelparlören har tidigare gjort gällande att slaget liknar stekpannan, och det beror delvis på att det är ett nybörjarslag, men också eftersom fjärilshåven tarvar samma rätvinkliga utgångsposition i armbågsleden. Det finns naturligtvis också skillnader mellan slagen. En diametral skillnad är att stekpannans kraft enbart kommer från armen, medan fjärilshåvens kraft bara kommer från benen. Slaget förutsätter (som alla slag) tidig förberedelse. Tänk dig en riddare vid ett tornerspel. Din arm och ditt racket är som riddarens lans, och dina ben är den tappra stridshingsten. Bollen är motståndarens sköld. Du ska springa mot bollen och stöta den helt enkelt. För 10 poäng i utförandet krävs ett litet skutt precis innan tillslaget samt att du byter bort hammargreppet mot sköldgreppet, vilket innebär att du vrider racket 90 grader åt endera riktningen.
Att slå en bra stekpanna kan göra fysioterapeuter och andra känsliga tittare spyfärdiga, men att använda fjärilshåven ska få åskådare att tänka på änglalika älvor, balettdansare… eller på ett oskyldigt barn på en blomstrande äng, ovetandes om världens komplexitet och svårigheter, blott exalterat skuttandes omkring med en håv i handen, redo att upptäcka världen och kanske fånga sig en färgsprakande, fantastisk och vacker fjäril – som sedan släpps ut i friheten igen.
Padelparlören vill avsluta med några bevingade ord från kloke Simon Kvarnlöf, som vi alla kan ha med oss under mörka stunder. Orden alltså, inte personen.
– Det optimala slaget vore nog att blanda stekpannan med fjärilshåven. Då skulle man få med det bästa från två världar.