Padelfamiljen

Om du aldrig besökt denna digitala mötesplats kan den verkligen vara värd ett besök, men det är inte helt riskfritt. Tänk dig följande:

Du står på ett stort torg, belagt av kullerstenar. Solen står högt på himlen, men en frisk bris svalkar och håller temperaturen behaglig. Lummiga små grönområden där du kan skugga dig och dricka färskt vatten ur små fontäner kontrasteras med höga marmorstrukturer. Det är valv, pelare, obelisker, statyer och såna där grejer… du fattar grejen. ”Är jag i Grekland? Upplever jag demokratins födelse?” kanske du tänker. Plötsligt lägger du märke till alla människor. Tusentals av dem, män och kvinnor klädda i togor, stolor och tunikor med lagerkransar i håret. Här och var finns små scener, där vem som helst av forumets medlemmar kan göra sin röst. Om du skulle studera detta fenomen under en tid skulle du lägga märke till att många framföranden skulle låta ungefär såhär: ”Kära åhörare! Jag skulle vilja ha tips på ett nytt racket! Kan ni hjälpa mig?” varpå ett hundratal av de visa och kloka respektfullt skulle nicka och rådbråka sina hjärnor. ”Stiga har lösningen för dig!” skulle någon bevandrad och världsvan påstå. En annan skulle då reagera: ”Intressant tanke! Jag var just på väg att föreslå Babolat. Jag förstår hur du tänker, men jag står fast vid att Babolat passar bättre”. Fram och tillbaka går diskussionen. Personen på scenen skulle följa den livliga debatten med stort intresse, tacka för alla välvilliga kommentarer och sedan ha ett mycket svårt beslut att fatta. Hen skulle också se sina åhörare plötsligt, i rask takt, promenera iväg mot en närliggande scen, för där vill någon annan ha tips om vilka skor som dels passar hens fötter bäst, men som också är bra mot irriterade benhinnor. Många gånger kommer då personen som nyss frågade om nytt racket lämna sin upphöjda position och hasta till sin medmänniskas undsättning. Hen besitter nämligen vissa klokskaper i frågan efter att själv ha upplevt liknande bekymmer.

På vissa scener står lustigkurrar som enbart vill dra skämt, på andra beklagar sig någon över långa leveranstider. Många diskussioner handlar om regler. ”Får man serva så?” och så vidare. Emellanåt ställer sig någon av forumets moderatorer på scenen och det brukar övriga deltagare uppskatta. Dessa personer ställer ofta frågor som har hela forumets välmående i åtanke, snarare än att samla information som gagnar dem som individer. De kallas administratörer och åtnjuter stor respekt. En av dem heter William Sjögren Gomez och han bär även titeln grundare.

Trots att forumets samtliga anföranden handlar om en sport, padel, så förundras du efter en stund över hur lite diskussioner som förs kring spelets strategiska eller tekniska aspekter. Konsensus verkar råda – vill du smasha bättre ska du ha ett snabbare racket, och vill du förbättra din stoppboll kan det vara klokt att ha räfflad yta. Du får en känsla, en förnimmelse, om att det inte kan vara hela sanningen. ”There must be more to a perfect stop volley than the racket!” kan du tänka, nu på engelska (?!), och så tänker många andra på torget också, men sådana frågor avhandlas inte här. Varför? Ingen vet säkert.

Du lämnar frågan därhän. Du får höra att ett stort gladiatorspel ska starta om blott en timme. Trots att kämparna som ska visa upp sina färdigheter tillhör världstoppen är inträdet gratis. Det verkar toppen! ”Lyssna inte med hörlurar bara…” är det sista du hör innan allt blir suddigt och du transporteras till denna arena. Matcherna har högt underhållningsvärde och kan som genom ett trollslag pausas för att upplevas senare. Du kanske har annat att göra? Jobb? Familj med andra intressen? Det går bra! Ta en paus, allt kommer att finnas kvar senare. Förhoppningvis snubblade du tidigare på torget över en näst intill helig skrift vars omslag pryddes av ordet Padelparlören. Där skulle du då fått tipset att INTE besöka forumet igen förrän du sett gladiatorspelet till slutet. På någon av scenerna kommer nämligen någon dåre helt tanklöst proklamera slutet på finalen, eller vinnaren i den mest dramatiska semifinalen någonsin. Du kan också läsa att det faktiskt är klokt att låta alla sociala medier vara innan du sett upplösningen.

Det kan dock vara klokt att då och då besöka forumet, för det är, som du redan förstått, en vänlig plats där du kan möta likasinnade och tillskansa dig mängder av mer eller mindre värd information. Förr eller senare är det du själv som har någon fråga, något skämt eller makalös historia att dela med dig av – och då är scenen din.

PS. Om du i denna dröm skulle slå upp parlören, sanningens bok, och börja läsa ett kapitel som heter ”Padelfamiljen” finns det risk att du blir helt sinnesförvirrad och tappar greppet om vad som är verkligt… så gör inte det.