Medvind

image

God morgon! Idag verkar det son att morgonstund har guld i mund även för er tappre skeppare, hjälte och krönikör. Jag sov ca fyra timmar och kom iväg från Ljusne vid 0500. Efter att ha puttrat ut med motorn rullade jag ut genuan och länsade ut mot havet. Nu ska jag snart styra kosan söderut och jag hoppas på fin vind från nordväst. Solen skiner förresten.

Förra året när jag tog upp Sofia från Västerås hamnade jag på en ö här ute i skärgården som heter Enskärsoren men som jag fick lära mig kallas ”Orn”. Jag hade en del bekymmer men fick mycket fin hjälp av alla på ön men speciellt av en gubbe som heter Håkan. Han gav sig då i kast med att felsöka inombordaren som bara gick på en cylinder på grund av en trasig packning (visade det sig alltså). Håkan som själv har en Vagabond 31 kastade sig glatt ner i motorrummet och när dieseln skvätte och for som mest verkade han trivas gott.

Igår när jag la till på bryggan i Ljusne såg jag hans båt och kände igen den. Efter en snabb sökning på nätet fann jag hans nummer och snart därpå var han på plats för att låsa upp klubbstugan, prata segeltrimning och ordna landströmmen åt mig så jag kunde ladda batterierna. Jag är hemskt tacksam för hjälpen! Det låg för övrigt en segelbåt helt i stål där på bryggan och såg ut som en raggig best och gjorde mig tämligen intresserad. Men en sak i taget. Nu är det Sofia och söderut som gäller.

Jag verkar göra cirka fyra knop, kanske lite mer, så Gävle är inom räckhåll. Förhoppningsvis når jag dit i lagom tid.

Jag har förresten fått vissa frågor om hur man håller koll på vart jag och båten befinner oss i realtid. Kolla marinetraffic! Jag ska försöka fixa en karta direkt på sidan men det låter sig inte göras just nu.

So long!

2 thoughts on “Medvind

  1. Om du använder även storen i plattläns pinnar det på lite bättre. Man kan ta en tamp längst bak på bommen, gå fram o dra den runt den främre knapen på samma sida tillbaka till brunnen där du fästr den nånstans. Då har du säkrat bommen från slänggipp, nåt som är lurigt i sjögång.

    Spillvinden från storen att genuan står lite bättre också. Alltså med genuan åt ena hållet o storen åt det andra…

Comments are closed.