Och vinnaren är…

Av någon outgrundlig anledning har jag flera morgnar funderat över vilken mat jag skulle välja om jag bara fick äta en sak resten av livet. Eller, egentligen handlar inte frågan om vad just jag skulle välja utan vad som vore ett smart (eller inte stendumt) val för en människa.

Jag har funderat över många olika saker, men det känns inte som någon mat riktigt räcker till. Ni läsare kanske tänker: ”Lätt! Smörgåstårta! Alternativt svamprisotto…” men så fungerar det naturligtvis inte. Enkomt en ingrediens tack. Avokado har varit intressant, men den känns energisnål. Banan? Ris? Ägg kan man variera. De kan stekas, kokas, ätas Rocky-style, pocheras, men de är inte etiskt hållbara. Det måste till vegetabilier för denna utmaning. Just nu står valet mellan två saker:

  • Potatis
  • Quinoa

Jag verkar tro att quinoa är rätt komplett, fast jag vet inte riktigt varför. Jag kanske alltför godtroget läst på dess förpackning om alla undergörande egenskaper.

Men potatisen vinner ändå idag. På måndagar kan man äta den kokt, på tisdagar som ett äckligt mos (utan mjölk, kryddor eller finess alls), onsdagar och torsdagar kokt igen. På fredagar kan man fritera den i nån sån luftfritös. Frying Friday, sweet memories! Potatisen passar i både slott och koja, medan quinoan inte riktigt hör hemma någonstans. Så är bestämt!