I Härnösand en timme extra

En gång när jag åkte tåg mellan Sundsvall och Göteborg blev jag helt otroligt konstigt bemött av en kontrollant från SJ. Jag var student och hade därför en studentbiljett. Jag saknade dock utan min vetskap en liten SJ-logga på studentkortet och blev bötfälld som en simpel brottsling med ungefär 1500 kronor. Den ursprungliga biljetten kostade kanske 700 så hela resan blev rätt dyr.
I alla fall, efter denna incident tänkte jag att jag måste bojkotta SJ eftersom det är ett på många sätt fruktansvärt företag. Det finns ju några positiva saker som talar för denna gråa best, som att den sysslar med resor och tåg, men det negativa väger för mig klart över.

Sedan september har jag levt ett lyckligt liv utan SJ, vilket har varit lätt eftersom jag varit utomlands, men nu har jag återigen blivit ett offer för deras ondska, tillsammans med många andra.

Jag är nämligen i Härnösand och har besökt en sjukgymnast som lovordat mitt skadade knä. Det var väldigt trevligt och med sol i sinne traskade jag till stationen för att ta mig hem. SJ snabbtåg skulle lämna inom tio minuter och jämfört med alternativen verkade det bäst. Mitt i biljettköparprocessen insåg jag dock att det var SJ jag skulle göra affärer med och att jag var på väg att bryta min sanktion som skapat mig en inre frid under lång tid. ”Nåja, det är förlåta som gäller” tänkte jag och hostade upp det hutlösa priset med mindre än tio minuter till avgång. ”Vad kan egentligen gå fel?”

Ibland blir man straffad direkt! Precis när automaten skrivit ut min biljett annonserades det i PA-systemet att SJ snabbtåg var en timme försenat men att det mycket väl kunde bli mer. Förseningen av tåget är en sak, men att en timmes sen ankomst ska meddelas så sent som fem minuter innan avgång känns inte riktigt proportionerligt. Hela SJ verkar försenade på samtliga plan. Så gör man väl inte? Eller kanske har det hänt något akut söder om Härnösand som rättfärdigar detta beteende. Jag får min journalistiska vana trogen försöka finna sanningen om tåget slutligen dyker upp.

Man ska inte bryta sina egna principer har jag lärt mig nu som en generell läxa. En specifik sak jag också lärt mig är att undvika SJ i framtiden. Jag känner mig rätt fånig som sitter här med en dyr biljett medan den pålitliga bussen mot Umeå puttrar iväg från stationen.

Trevlig helg allesammans!