Övning ger färdighet

image
De senaste dagarna har jag idogt övat på att segla med okunniga gastar. Det har varit riktigt härligt, och det har gått väldigt bra skulle jag vilja påstå. Varken man eller kvinna, husdjur eller bäbis över bord. Vi har inte gått på något grund i den bråddjupa älven, och alla i besättningen verkar ha varit nöjda med utflykterna.

I fredags satte jag av tillsammans med Stefan och Nina, deras nyfödda Tove och Emilia, fram till dess oprövad på havet. Solen sken, alla trivdes och Tove verkade fullt upptagen med att sova. Vi seglade fram och tillbaka och tog oss till sist till Svanö där vi la till och åt gifflar och drack skeppskaffe. På hemvägen gick vi för motor och noterade att den blev väldigt varm, vilket förståså oroade.

image

I lördags, tillika igår, åkte jag och barndomskamraten Anton ut på en liknande rutt som vi gjort i fredags. Vädret hade varit dåligt hela dagen så en liten älvfärd var allt vi hade förberett oss för. För att fira nationaldagen satte jag för första gången på Sofia ut svenska flaggan, och det syns på den översta bilden! Anton kacklade glatt på om diverse piratskatter som låg under Sandöbron som vi eventuellt kunde fiska upp, och om hur han gärna skulle vilja ge sig på det ökända Svanösundet. Vinden tillät varken bärgandet av stora rikedomar eller att kryssa genom Svanösundet, så istället åkte vi på baksidan av nyss nämnda ö, åt lite godis och snapchattade åt höger och vänster. Ännu en gång körde vi motorn tillbaka, och den höll sig denna gång i skinnet. Kanske eftersom jag lyckats avlufta den inre kylkretsen på förmiddagen.

Så har livet förflutit sen sist. Idag klockan 17.00 ska jag skriva provet för VHF-certifikatet. Håll tummarna!