Självstyrning

image

God morgon hälsar besättningen på Sofia morgonen den andra juli!

Igår blev ännu en lång dag på sjön. Vi kom iväg vid 0730 från Gävle och kastade ut ankaret i en vik inte långt från Öregrund vid 0200 mer eller mindre. Men nu får det vara nog med sådana strapatser ett tag. Det blir alldeles för långt. Det som gjorde alla dessa sjömil uthärdliga igår var helt klart vindrodret. Det tog en stund att ställa in, men när man lyckats trimma in det var det helt sagolikt. Det höll vinkeln mot vinden på det allra bästa sätt så jag och nyss påmönstrade Johan kunde ägna oss åt att spela backgammon (han vann hela tiden), äta choklad och läsa böcker. Det är som en helt ny värld har öppnats och vi gillar den skarpt. Naturligtvis kryssade vi hela dagen igår men jag tror det kommer fungera lika ypperligt i halvvind och slör.

Planen för idag är att lugnt glida in i Öregrund, ladda nytt vatten och bränsle, ta det lugnt och käka glass. Sen kanske vi åker några sjömil till och ankrar när kvällen kommer, eller så ligger vi kvar där i natt. Det verkar vara vad Rikard förespråkar. Men först ska vi äta frukost och blåsa upp jollen, det vankas nämligen rodd och ett litet besök på närliggande ön för äventyr och sånt.

3 thoughts on “Självstyrning

  1. Hej!
    Kul att följa er. Undrar om AISen lagt av. Ni befinner er fortfarande 20 NM öster om Gävle enl. marinetraffic.
    Hälsar B31an på bryggan mitt emot i Frånö

  2. Härligt att Sofia tagit Er till Öregrund,bra att vindrodret fungerar,och att värmen kommit så ni får ett bad.

  3. Att kalla ett Sailomat för vindroder är enligt bekant med Sailomat typ helgerån. Ett vkndroder är en sån grej med en stor vindflöjel som med hjälp av två kugghjul vrider ett eget roder. Såna grunkor är bara skit, de funkar inte alls. Man ska kalla de här servostyrda rodren vindstyrare sägr han. Eller varför inte bara Sailomat? Sailomat är väl de bästa av alla, även de andra med en servoåra….

Comments are closed.