Ryska på grannbåten

Efter vild korrespondens med människor på hemmaplan får jag upplevelsen av att det är riktigt kallt i Kramfors och övriga Sverige. Det skrämmer mig aningen eftersom jag är väldigt lättfrusen. Fast jag måste ändå tillstå att min hemlängtan är påtaglig trots den förväntade omysiga temperaturskillnaden. Här är det varmt hela tiden och om det regnar verkar det inte hålla i sig mer än cirka fem minuter eller dylikt.

Det var fest på Ilijas båt igår och det talades mer ryska och östeuropeiska än ni kan tänka er. Det har kommit fem fyssar till Arrecife nämligen. Fyra har tagit sig från Malta i en annan Monsun 31 på ett tryggt sätt och den femte har tagit sig hit från Göteborg i en Maxi 77 för 10.000 kronor utan motor på ett mindre tryggt sätt. Förutom denna grupp av mer eller mindre galna seglare var en tjej från receptionen i marinan där tillsammans med sin mamma och de var också ryssar. Ilija var också värd för tre tjejen från couchsurfing som var från tjeckien och deras språk lät i alla fall för mig som ryska och ingenting annat. Så ingenting förstod man när de satte igång och tjattra, men det gjorde inte så mycket. Tyvärr förstod jag i alla fall att ryskan och hennes mamma tyckte jag var otroligt knapsu när jag hade problem med att öppna en vinflaska. De gav mig flaskan och sa ”Du som är man ska öppna flaskan”. Jag fällde någon putslustighet rörande könsroller och hur omoderna de var, men möttes av hån snarare än skratt. När jag bad om hjälp med flaskan blev de helt ofattbart otrevliga. Alltså på riktigt. De började håna mig, kränka mig och betedde sig som idioter. Jag fick så illa lov att öppna de nästa tre flaskorna för att återvinna deras gunst, men då var redan min gunst för dem sedan länge förlorad.

Trots denna lilla kulturkrock blev festen väldigt lyckad måste jag säga. Det var så trångt i sittbrunnen att man slapp frysa på grund av friktionsvärmen och alla hade roligt. Ryssen med Maxin verkade trivas särskilt utmärkt eftersom det fanns lite mat att fylla krävan med, för det gjorde han med god aptit. Han ser rätt rolig ut faktiskt. En framtand är borta och det ger honom en rätt parodisk pirat-look som bara förstärks av faktumet att han seglar en liten Maxi på de stora haven utan självstyrning eller någonting.

De andra har stuckit iväg på utflykt idag, men jag ville inte vara med någon alls och stannade på båten. Jag hoppas Håkan och Elisabeth på Don Quijote kommer tillbaka från sin lilla semester snart, för jag saknar att prata svenska.

Ha det bra då allesammans!
Oke