Innan tidvattnet

Sjunde augusti 0600.

Äventyret börjar arta sig. Vi ligger i Brunsbuttel inne i kanalen och ska åka med strömmen till cuxhaven senare idag om allt vill sig väl. Strömmen ska tydligen ge cirka fem knops medskjuts och de vanare sjöbusarna poängterar att det är viktigt men också lite lurigt att komma in i cuxhaven på första försöket. Misslyckas man är det tydligen inte lönt att vända tillbaka eftersom strömmen är för stark. Så det gäller att vara vaken och hålla sig nära inseglingen till marinan när det är dags. Jag har även gluttat i tidvattnets bibel, reeds nautical almenac. Inte helt lätt att förstå med tidsskillnader och referenser till Dover och allt möjligt krångel, men det ska nog ge sig. Jag får köpa min egen senare idag antar jag.

När vi gled in i den här hamnen igår såg jag en svensk båt med namnet Kuheli. Jag tyckte mig känna igen det och båten såg ut att vara fullt rustad för långfärd. Lite senare fick jag tillfälle att stifta bekantskap med de nya ägarna till denna legendariska Hallberg Rassy som tidigare varit överallt och mer därtill. Ett par från Kalix, Conny och Lotta tror jag de heter, som tillsammans med sina tre döttrar var på väg till Nya Zeeland. Vi ska nog slå följe och hålla kontakten vilket känns väldigt roligt. De verkade otroligt trevliga.

Nu finns ingen tid att spilla. Skeppet är stökigare än nånsin och idag känner jag för ordning och reda. Tidvattnet gör mig lite nervig. Det är säkert lugnt, men svårt att veta innan man själv upplevt det.