Datasnille

Igår var jag inte på båten men jag fick väl en del saker gjorda ändå. Jag skickade livflotten upp till Kalix för service, samtalade med lite nya människor från couchsurfing och lyckades installera min nya GPS på Raspberryn. På sätt och vis är det konstigt att jag ens får det att fungera, för jag har verkligen ingen aning om vad jag håller på med. Jag hittar någon sida på nätet där det står beskrivet hur man ska göra, så jag försöker följa anvisningarna så gott det går och håller tummarna. Igår kväll såg det lite mörkt ut. Jag satt som vanligt helt oförstående och skrev diverse rader obegriplig smörja. Det kom upp ”error” emellanåt men det var inget jag lade någon större vikt vid. Till sist var det i alla fall dags att kolla om installationen funkat, och det hade den tyvärr inte. GPSen gav inga signaler. Tillbaka till google för felsökning. Till sist hittade jag ett tips som fungerade.

Nu har jag OpenCPN igång på datorn, med ett bedrövligt gammalt sjökort jag hittade på piratebay över Kramfors, och en röd båt som guppar omkring på skärmen och ska visa min position. Känns faktiskt mycket bra! Förhoppningsvis kan jag åka ut en sväng med båten i helgen och ha tagit grejerna med mig så jag kan se om det fungerar fortsättningsvis också.

3 thoughts on “Datasnille

  1. Tja. Även vi har köpt en rpi2 och fått den att funka med sjökort, dock inte testat den än ute på vattnet. Måste få ais:en att lira också, har ejanslutit den än… Återkom gärna i ett inlägg hur du tycker det funkar!

    cm93 kort över hela världen från 2011 finns på tbp, vektoriserat.

Comments are closed.