Quing of the court

Det är dags att titta till en av padelns avarter,som redan inledningsvis blir strulig att beskriva. Vad ska vi kalla den? King of the court? Queen of the court? Er tillgivne redaktör skulle helst se att spelformen upphörde att existera, men det kommer antagligen inte att ske så det vore bra att i alla fall döpa om evenemanget. Ett genusneutralt namn vore bäst och ett av de starkaste förslagen har varit ”quing of the court”. Vissa icke progressiva spelare finner dock detta namn löjligt, vilket försvårar resan mot full konsensus. Ett annat förslag är ”vinnarspel”, vilket har noll subtil intelligens eller elegans, men som slår huvudet på spiken.
För att uppleva denna tragedi till spel krävs det att någon anordnar den. Antagligen kommer ett padelcenter nära dig i framtiden att erbjuda spelformen. Det kan se ut på följande sätt: ”Nästa lördag kör vi en king of the court på fyra banor mellan klockan 10 och 12! Tävla om ära och berömmelse! Anmälan sker individuellt. Pris: 250 kronor.” Notera att problemet med namnet kommer att skrämma bort rätt många spelare. Blir det en queen of the court kommer det att skrämma bort ännu fler spelare. Hur som helst, du står nu inför valet om du vill anmäla dig. För den här textens skull så väljer du att göra det – du har ju faktiskt hört att det är SÅÅÅÅÅ roligt!
På lördagen kliver du upp tidigt, äter din gröt och ger dig iväg. Du kommer i god tid, vilket du är ensam om. Övriga spelare släntrar in några minuter i förväg tillsammans med arrangören från hallen. ”Erm, okej… då ska vi se” säger denna person och kliar sig i huvudet. ”Vi lär väl köra matcher om åtta minuter… Kim, minns du hur vi avgjorde vem som började på vilken plan?” Efter mycket om och men reder Kim och arrangören ut hur det ska gå till, och du blir utplacerad på en plan tillsammans med en partner som du sett förut, men inte spelat med, mot två motståndare som är ungefär lika förvirrade som alla andra.
Har du tur saknas ingen av de 16 anmälda, för då blir det riktigt stökigt, med spelare som får stå över inledande matcher och stressiga försök att hitta rätt telefonnummer på internet. ”Varför måste hen heta Eriksson?! Vet ni om hen bor på hantverkargatan eller vid teatern?!” När de väl får tag i Eriksson visar det sig att hen anmälde sig i formuläret, men sedan faktiskt skickat ett mail i torsdags och avtackat sig platsen.
Säg för enkelhetens skull att alla är på plats och att ni kan köra igång bara lite senare än tänkt. Då är det tänkt att du och din nya partner på åtta minuter (eller vad som nu blev bestämt) ska slå motståndarna på andra sidan. Vem som börjar serva kan avgöras genom sten, sax och påse, och denna match i matchen är antagligen matchens mest avgörande moment. Du väljer sax och förlorar. De servar. Kul! Nu startar vi! Du och din nya partner spelar vanligtvis bägge till höger, så du måste spela till vänster. Första gemet förlorar ni eftersom du är ovan att returnera med backhand från glaset. Både du och din medspelare är osäkra på hur mycket tid som passerat. Aja, om ni lyckas vinna det här gemet snabbt så borde det inte vara några problem. Att vinna poäng snabbt i padel går dock emot själva spelidén, så ni får problem. Ni blir stressade och tar dåliga beslut, medan motståndarna å andra sidan blir mer avslappnade och har all tid i världen. Förlorar ni gemet är matchen i stort sett över, men vi tar en titt på vad som händer om ni ändå lyckas ta er samman och kvittera till 1-1.
Vid 1-1 är det motståndarnas tur att serva igen. Detta är ett kritiskt skede, men eftersom man har fördel av att serva har de fördel. 30-15. Serven går mot glaset och eftersom du returnerar dåligt går de upp till 40-15. Även om ni lyckas vinna en boll till så kommer tiden vara slut, och era motståndare kommer att flyttas upp till nästa bana, medan ni får kliva ner ett steg. ”Men det stod ju 1-1?” kan du tänka eller säga. ”Ja, men vi ledde ju med 40-30” får du höra. Trots det rimliga i resonemanget känns det inte riktigt bra. De fick ju serva först?! Du och din partner delas upp och ska spela mot varandra tillsammans med vinnarna från en annan bana. Du känner igen en av de spelarna. Hen är riktigt duktig! HOPPAS att du får spela med hen. Det får du inte, och din förra medspelare har plötsligt spelat upp sig. Förlust igen. Du degraderas till förlorarbanan och börjar bli modfälld. Det är dock många matcher kvar. Antagligen kommer du ha en streak och avancera uppåt, för att sedan dippa igen. Klockan tolv är det äntligen över. Någon som du mötte två gånger men inte spelade med själv utses som dagens vinnare.
Är du en skicklig spelare kan du naturligtvis vara din egen lyckas smed, men i dessa turneringar är det lätt att känna sig utlämnad åt slumpen.
Som plåster på såren kan arrangören efteråt ha fixat fika, eller till och med bubbel, men sådana tillställningar har redaktionen bara hört talas om, aldrig sett med egna ögon.