State of badning

Veckan som i och med denna söndag avslutas har varit intressant. Jag som enhällig domare för tävlingen årets badlegend 2020 tänkte bara dela med mig av mina tankar så att både fans och deltagare kan planera sin fortsatta säsong på rätt sätt.

Vädret har varit otroligt. Värmen är kontinental och det skapar förhållanden som vi i Östersund är lite ovana vid. För det första så blir vattnet naturligtvis varmt vilket gör att även badkrukor doppar sig. För det andra så torkar man väldigt fort efter ett dopp, så ”priset” för att bada (vilket i och för sig en sann badlegend inte tar i beaktning) blir lågt. En tredje faktor är att många känner sig tvungna att bada för att inte försmäkta.

Förlängningen av detta är att vi (läs: jag) har ett oerhört brett spelfält att ha i åtanke. Alla badar! Det är sannerligen tur att tävlingsledningen har stor erfarenhet och trots komplexiteten kommer att kunna fatta rätt beslut i frågan om vem som blir årets badlegend. Här ämnar jag att kommentera några enskilda händelser och deltagare som varit intressanta under veckan och midsommarhelgen.

  • Isak Engström – Den femfaldige badlegenden fortsätter oförtrutet framåt och sågs under veckan på Bynäset, i Surfbukten och i Viken i Röde, där han verkligen började hitta rätt temperaturmässigt. Han är alltid med i toppstriden, och kommer antagligen att vara det i år igen.
  • Anders Wilsson – ”Vattenvesslan” Wilsson gjorde under veckan ett ryck och var tydlig badetta i Östersund. Han är en av stans bästa tornhoppare och kryddade ytterligare med ett impulsbad av hög kvalitet när han slängde sig från en bro med kläderna på när suget efter sötvatten blev för stort. Helgen har dock förändrat allt. Wilsson går nu med mitella och det är oklart hur han ska fortsätta sin säsong. Intressant!
  • Emil Kvarnlöf – Emil, som varit runner-up vid två tillfällen, fortsätter att hota. Han plockar ständigt poäng i leken bollen är het där han får andra att stanna längre i vattnet genom sin gentlemannamässiga stil och på så sätt sprider badets evangelium. Tävlingsledningen skulle dock vilja veta hur han tänker kring sitt långa hår. Ibland har Emil undvikit att doppa huvudet eftersom det stökar till håret, och med den inställningen blir det tufft att vinna årets upplaga av tävlingen.
  • Per Persson – Har varit svår att hålla koll på under tidigare år, men denna vecka har Per visat upp en del av sin repertoar. Per har en somrig stil, som många verkar tro direkt gör honom till en badlegend, men där måste man vara försiktig. Absolut, Per verkar älska sommaren, men som tävlingsledare måste jag se bortom fasaden och studera hur mycket han faktiskt älskar att bada! Jag tror inte att Per just nu är aktuell för att vinna det stora priset, men sommaren är ännu ung och han kanske kan accelerera ytterligare i juli.
  • Ian Kindstrand – Har de senaste åren levererat starka insatser, men inte riktigt i paritet med den oerhörda badlegenden Isak. I och med Wilssons skada tror jag att Ian kan ta hem utmärkelsen i år. Han badar på luncher, efter träningar och jobbar precis som Emil med att demokratisera badet och bjuder in andra. Något annat som imponerar på juryn är att han gör ett stort jobb i det fördolda. I skrivande stund uppehåller han sig nära Uppsala, och badar gör han garanterat.
  • Simon Kvarnlöf – Svår spelare att hålla koll på. Verkar bada då tillfälle ges med approachen ”this is good for me”. Det ska bli intressant att följa hur Simon hanterar att temperaturerna går upp eftersom han hittills gjort sig känd för att främst uppskatta det som av de inbitna kallas sub-sixteen.
  • Jens Johansson – har gjort en okej vecka men stått i Wilssons och Isaks skugga, även om han visat viss svansföring från hopptornet. Befinner sig nu i Åre och för Jens står det nu och väger (enligt tävlingsledningen). Vilken väg ska du gå Jens?

Det finns naturligtvis andra badare som simmat lite väl långt under radarn men som fortfarande kan utgöra ett hot, men veckans uppdatering fokuserar helt enkelt på dem som tävlingsledningen verkligen kunnat utvärdera. Jag hoppas texten kan förenkla nästa badvecka och bereder läsaren lite nöje.

Väl mött och keep simmin’!